Digerdöden, global försörjning, resistenta bakterier.

Hur hänger det ihop?  Bara genom det att det är frågor jag stött på under dagen.

Digerdöden, speglad genom Dick Harryssons bok Stora Döden.  En våg sveper genom den kända världen. Rör sig ungefär någon km om dagen på land. Dödar kring hälften av befolkningen, med stora variationer.  Inget botemedel, ingenstans att fly som är säkert. Detta är kring 1350. Sen kommer det eftersläntrare till denna katastrof med 10-15 års mellanrum. Mänskligheten klarar mycket.

David Attenborough i Vetenskapens värld. Om vår tid. 7 miljarder blir minst 9. Resurser, miljö, försörjning, vatten? Det känns bra att ha skrivit min Möjlighetsbok.

Och bakterierna? Man hittar antibiotikaresistenta bakterier i kött (mest importerat)  i ökande grad. En faktor i sammanhanget är ju vidspridd användning av antibiotika, också i djurproduktionen.  Ja men det lönar ju sig? Det gör nog inte det på sikt och som helhet. Men hur få in den dimensionen i vår globala organisation?  I Sverige har vi i stort sett klarat av den frågan genom at starkt begränsa användningen av antibiotika i djurproduktionen. Men frågan är om det är ekonomiskt konkurrenskraftigt i längden.

Det är tur man gillar kött som är well-done.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: