En glad dag.

För det är det när ens bok omnämns positivt i en betydande tidskrift, i detta fall Lantmannen.

Det är nu över ett år sedan boken började ta form. Och jag måste säga att det är inget jag känner jag skulle vilja ta tillbaka. I stället fortsätter utvecklingen i den riktning jag diskuterar. Antibiotika, som nämndes i förra inlägget. Kostnaden för svensk djuromsorg debatteras. Har vi råd med den.  Odling av lök och bruna bönor kanske får upphöra för våra myndigheter lägger hårdare restriktioner på bekämpningsmedel än som finns i  nära konkurrentländer. Spannmålsodlarna vill ha friare användning av stråförkortningsmedel av konkurrensskäl.

Nog är det väl sorgligt för vårt globala samhälle om vi skulle öka risker och stress på omgivningen utan att det egentligen finns några betydande plusposter för mänsklighetens välfärd.

Vad finns att göra? Jag är övertygad om att marknadsekonomin finns som grund .

Internationella avtal och standards.

Nationella regler eller system. De kan möjligen göras självgående inom näringen, men annars får staten kompensera den förlust av konkurrenskraft som uppstår.

Fullt utnyttjande av de plusposter som finns. Svenskt jordbruk är bra miljömässigt, men det kan bli bättre utan uppoffring av konkurrenskraft. Det finns win-win lägen att utnyttja mycket bättre än i dag.

Slutligen: intresse och medvetenhet. Från lantbrukarens sida men inte minst från den samlade rådgivningen.

Vi ska väl inte i vår värld åstadkomma onödiga problem eller tillkortkommanden på grund av att vi inte utnyttjar den kunskap som finns.

Sedan – apropå En glad dag. Fullt av intressanta frågor att ta tag i, från optimal fosforgödsling till slam i samhälle och jordbruk. Att syntetisera kunskap är glädje.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: