Jordbruket rör fler än bönder.

Det här är egentligen ett svar på ett inlägg i Sydsvenskan under Aktuella frågor. Bl a WWF efterlyser mer samhällsinflytande inför jordbruksdiskussionerna i EU.  Mitt inlägg kom inte in, och det är kanske förståeligt eftersom jag vidgar frågan väsentligt. Men det var som följer: 

Jordbruket i dag är en globalt konkurrensutsatt industri, trots att det finns kvar vissa rester av regleringssamhället.

För en jordbruksföretagare, liksom för alla andra företag, gäller det att producera så effektivt som möjligt. Och den effektivitet marknaden kan reagera på är priset. Har man inte konkurrenskraftigt pris åker man ut.

En fri marknad driver fram effektivitet, den driver också fram specialisering, det ligger i marknadsekonomins själva grund. Den driver också fram kortsiktighet. Långsiktiga kostnader sitter trångt i konkurrensen, särskilt när det gäller stapelvaror av den typ jordbruket producerar.

Jordbruket är en ekologiskt grundad produktion. Bra ekologisk funktion främjas av mångfald och långsiktighet. Men det styrande systemet driver jordbruket mot specialisering och kortsiktighet. Precis tvärtom. Vi får notera det och jobba med det.

 För vi kommer inte förbi marknadsekonomin. Det är som med demokratin. Den är inte utan problem men allt annat är sämre.

Marknadsekonomin och konkurrensen främjar effektivitet. Också ekologisk effektivitet om man börjar från ett dåligt läge. Då lönar det sig att styra gödslingen bättre, att ta vara på stallgödseln bättre osv. Men när ”fel” har avhjälpts vänder det. Då blir det en kostnad att gå längre, att t ex investera i ny precisionsteknik för bättre miljö. En högre kostnad minskar konkurrenskraften.

Sverige har haft miljöstyrande skatter, på kväve t ex. De fungerade på sitt sätt som de skulle. Men de minskade konkurrenskraften och måste överges 2010. Så är det i en global marknadsekonomi. Det hade varit bättre om omvärlden hade gått över på Sveriges linje.

 Men jordbruket har möjligheter att bli bättre miljömässigt med full konkurrenskraft. Det gäller bättre växtföljd, fånggrödor, modifierad jordbearbetning, mer precisionsteknik, tåligare växtsorter mm. Men det är inga stora vinster, det finns osäkerheter och trögheter. Det behövs entusiasm och intresse. Jobb med detta pågår.

 Men en sak är säker: fortsatt förbättring kräver jordbrukarens positiva intresse och engagemang. Det gäller nu att optimera systemen, inte att lagstifta bort fel. ”Överheten” kan inte optimera jordbruksdriften. Försöker man det i detta läge blir det bara fel. Men man kan stötta. Ett budskap till EU-administrationen kunde vara att detaljstyra mindre vad gäller de olika miljöinsatser som göres.

 Men det skulle behövas en övergripande agronomisk-ekologisk-ekonomisk-politisk diskussion om hur vi kan hantera jordbruk, produktion och miljö i vår globala värld. Där håller jag med Westman och Bergström och vill egentligen gå ett steg längre. 

Men den bakgrundsbeskrivning som gavs måste kommenteras något. Man talar om jordbruksbudgetens ”ofattbara 530 miljarder kronor” inom EU. Ja, det är mycket pengar. Utslaget per capita blir det knappt 3 kr per person och dag för jordbruk och landsbygd. Är det så mycket?

 Jordbrukets andel av BNP i EU är ca 2%, om man skulle lägga till de omtalade stöden blir det 2,3%. Det säger något om vad basen för livsmedelsförsörjningen kostar. Turism är ca 5%, kultur 2,6. 

Miljöutvecklingen har faktiskt varit bra, mycket bättre än sitt rykte. Jordbruket i västvärlden har förbättrat sin ekologiska effektivitet det senaste decenniet och Sverige ligger i täten. Men det gäller att gå vidare och knäckfrågan är hur man ska åstadkomma det i internationell priskonkurrens.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: