Klarar vi skivan?

Det beror lite på vad vi menar. Istider och värmetider kommer och går.Vi påverkar men vet inte riktigt hur. Den rytmen är för långsam för att vi ska märka den. Det moderna människosläktet Homo Sapiens har bara upplevt möjligen två istider av det 20-tal som varit.  Katastrofala vulkanutbrott kommer förr eller senare, också i Europa och USA. Mänskligheten blir allt sårbarare genom det ökade befolkningstrycket. Det är mycket vi inte klarar av.

Men klarar vi av minska vår egen negativa  påverkan på våra ekosystem? Visst gör vi det, i princip. Och vi behöver inte ens uppoffra något av betydelse.  Men frågan är om vi kan organisera det.

En del förbättringar lönar sig.  Sådana inom jordbrukets del är temat för denna blogg. Det gäller bättre styrning av insatsmedel, optimera växtföljd bättre (räkna ekonomi på den), räkna också med fånggrödor, regelrätta mellangrödor som ger en skörd till, optimerad jordbearbetning (räkna på den) och en hel del annat. Mycket har tagits upp här tidigare.

En del förbättringar kostar ganska lite och här kan samhället driva på med bidrag och investeringsstöd. Det görs delvis redan. Förbättrad teknik för precisionsodling och stallgödsel, stöd till vissa mångfaldsåtgärder osv.

Sedan finns det nya utvecklingar på alla möjliga områden. I tidigare inlägg har nämnts nya grödor som ger nya odlingssystem, utvecklingar på biogasfronten.

Och om vi vidgar horisonten:

Bildtekniken som utvecklats för de ”rovers” som är på Mars har civila tillämpningar. Det ger oöverträffad möjlighet till bildskärpa. Kan revolutionera forskningen kanske också inom jordbruket. Kan ge möjlighet till övervakning av grödor och djur.

Signalsustanser, också mellan växter, blir alltmer kartlagda och kan ge stora möjligheter till växtskydd.

Djur (insekter) kan styras med ljud.

Till sist  kan jag inte underlåta att nämna biltrafiken. Det allra mesta av den skulle kunna organiseras mycket resurssnålare. Om man bara ställde in sig på vad man egentligen vill och behöver (jag vill kunna köra 2-3 mil till jobbet mm när det passar mig). För att klara det behövs inte dagens genomsnittsbilar. Sen finns dom som vill ”köra bil”, talar om körglädje mm. Dom får väl skaffa sig utrustning för det, men det borde inte styra huvudutvecklingen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: