Om att tillvarata kunskap och erfarenheter.

Exempel 3.

Helhet och långsiktighet.

Odlingssystemförsöket vid Lönstorp, Alnarp (Christer Nilsson) har tidigare omnämnts. Här jämförs ”konventionell” växtodling med ”Integrerad”. I den senare lägger man an på att hålla växtrester på ytan (mejselplog, kultivator) och göra så gott man kan med olika åtgärder som gynnar ekologisk funktion och miljö. Det gick hyggligt de första sex åren, men inte mer. Det blev lägre skörd i Integrerat och något sämre ekonomi.

Jaha, då vet vi det – eller?  Men Christer fortsatte. Och vad som senare har hänt är att Integrerat har bättre ekonomi än Konventionellt. Dels har systemen kommit i jämvikt efter en omställning, dels har man lärt sig och anpassat odlingstekniken bättre.

Alltför ofta drar man för snabba slutsatser. Fånggrödor är besvärligt (men kanske mest i början), reducerad bearbetning ger skördeminskning (dels kan det också vara en omställningsfråga som stabiliserar sig med tiden, dels får man se på kostnadssidan också), växtföljd leder till sämre inkomster (men igen är det fråga om på vilken sikt och om kostnader).

Det borde vara obligatoriskt att diskutera också de lite mer långsiktiga helhetseffekterna när olika forsknings- och försöksresultat presenteras.

Det här rör långsiktighet. Inte särskilt långt men några år.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: