”Europa mer marknadsliberalt” (Stefan Fölster)

Detta är en rubrik på dagens inlägg i Sydsvenskans Aktuella frågor

Fria marknader betyder bättre ekonomi och bättre funktion överhuvudtaget. Och detta har varit utvecklingen i flera länder, trots farhågor om att finanskrisen skulle ge motsatt utveckling.

Jag skulle dock önska att  man ägnade lite mer energi och tankekraft åt att förbättra marknadsekonomin där det behövs. Och var är det? Bl a för flera av jordbrukets marknader. Kortsiktig  priskonkurrens leder inte till hållbarhet varken i ekonomisk eller ekologisk mening. När låga produktionskostnader på kort sikt  blir managerns huvudmål missas en stor utvecklingspotential.

Varför det – kanske någon undrar? Många näringar på marknaden är ju långsiktiga och det fungerar ändå. T ex skogsbruket. Men för det första kan man fråga sig om det verkligen fungerar så väl. För det andra är skogsbruket till sin natur långsiktigt (frånsett exploatering av gammalskog). Alla seriösa aktörer måste ta långsiktiga hänsyn. Kortsiktighet ger ingen konkurrensfördel.

För jordbruket är det annorlunda. Man producerar en gröda på ett år. Kortsiktighet kan kännas naturlig och detta drivs på av marknaden. Men produktionssystemet blir bättre med långsiktiga hänsyn, både ekonomiskt och ekologiskt. Hur ska vi kunna främja dessa långsiktiga aspekter? I dag motverkas de.

Nu betyder ju dagens jordbruk inte så särskilt mycket ekonomiskt, för BNP. Men det är bokstavligt livsnödvändigt. Därför måste vi arbeta med metoder och system som kombinerar marknadsekonomi med en uthålligare utveckling. Jordbruk är mera likt ett maratonlopp än ett 100 m lopp. Men i dag belönas jordbruket efter 100 m. Sen är det bara drygt 40000 m kvar, om vi nu fortsätter denna liknelsen.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: