Kretslopp.

För tillfället arbetar jag med att sammanställa kretsloppsmöjligheter.Kretslopp är viktigt. Slam ja, det innehåller näring men också en del vi inte vill ha. Men fosforn åtminstone vill vi ha i kretslopp. Hur är det med annat? Kväve, kalium, organisk substans? Det sägs att det också är viktigt.

Men en sammanställning gjorde mig faktiskt överraskad. Avloppsverken ger inte så stora kretsloppsmöjligheter som jag först trodde. Det bästa vi kan göra är att ta fatt i allt som går in och recirkulera. Det går ju inte egentligen men låt oss se på detta ouppnåeliga mål. Om vi på något sätt hittar en teknik som tar till vara alla näringsämnen som går till avloppsverken skulle vi bara täcka 20% av näringsbehovet i svenskt jordbruk. Marginellt.  Visst ska fosfor tas tillvara, men inte behöver kväve eller kalium trassla till den processen.

För kväve är det en energifråga. Det ser ut att kosta mer energi att ta vara på kväve i reningsverket än att tillverka nytt. Och då är det ingen mening, förutsatt att man har effektiv kväverening.

Organisk substans har också nämnts. Visst är organisk substans bra för bördigheten men det finns enklare sätt att ordna det än att köra på slam. Tänk över växtföljden. Mer fånggrödor som plöjs ned. Modifierad bearbetning.

En förenklad energikalkyl. Vi har ett kg torrsubstans i slam. Vi kan köra ut det på åkern. Vi kan använda det för energiproduktion. I så fall får vi ca 10 MJ energi. Med 10 MJ energi kan vi tillverka 0,25 kg kväve som gödsel. Om vi använder det effektivt får vi minst 10 kg organisk substans att använda till mat, foder eller bördighetsutveckling.

Visst är kalkylen förenklad. Det finns olika energikvaliteer. Men det finns också stora marginaler i kalkylen. Och olika tekniker att använda.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: