Kemikalier i miljön

Boken heter Förgiftad. Den är på sätt och vis ganska lågmäld och faktabetonad men ändå stark i budskapen. Den behandlar ftalater(mjukgörare), teflon (glatta ytor mm), bifenyler (flamskyddsmedel), kvicksilver (tekniska detaljer mm), bromföreningar (flamskyddsmedel), bekämpningsmedel, mest 2,4 D, triklosan (desinfektionsmedel), polykarbonatplast.

Flera av de här har hormonella verkningar också i små doser. Alla har vi dem i kroppen, men halterna är starkt påverkbara av vanliga vardagsåtgärder. Jag måste erkänna att jag blivit påverkad av boken. Jag köpte t ex stekpannor i ett extrapriserbjudande. Nästa gång kommer jag att välja en gjutjärnspanna utan beläggning.

Boken är ingen domedagsbok, men den visar att det är utvecklingar vi måste hålla koll på så de inte skenar iväg. Vi behöver inte och mår nog inte väl av desinfektionsmedel i alla produkter från möbler till plastverktyg och kläder.

Och för jordbrukets del: vi kan inte utan stora olägenheter avstå från bekämpningsmedel, men de kan användas mycket mer målinriktat än i dag. Men hur få metoder eller intresse för det?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: