Fosfor, slam och vatten

Dagen togs av en fosforkalkyl. Att sätta ihop försöksresultat och samband till en modell att förutsäga bästa sättet att gödsla under olika förutsättningar. Men för tillfället är jag nöjd. I morgon kanske jag hittar en bug igen. Men det är inte bara att räkna. Det är viktigt att tänka igenom de förutsättningar och premisser som ligger dolda i problematiken.

Men det är egentligen märkvärdigt och frustrerande: trots all  forskning och försök som lagts mer på denna fråga är det mycket som är oklart och flyter. Både mark och gröda är på sitt sätt levande system som inte riktigt kan förutsägas. Och ovanpå detta har vi vädret som styr vad som sker.  Vi kan inte förutsäga, men vi får göra så gott vi kan.

Om kretslopp och slam, en reflektion:

Om vi har en slamhög (bra certifierat slam), vad ska vi göra med den?  Trots allt är nog vettig användning i jordbruket det bästa alternativet. Det blir så små tillskott av metaller att det knappt kan spåras. Organiska föreningar? Ja, men det är egentligen det samma där. Det är troligt att det är större koncentrationer i hemmets kläder och husgeråd.

Men vi ställer frågan annorlunda: hur ska vi organisera avfallshantering och kretslopp? Det är svårt att se att vi i stor skala och på lång sikt ska bunta ihop näring och problemämnen och föra det till åkermarken. Vi måste uppmuntra andra system. På lång sikt anrikar vi marken med problemelement även med Sveriges stränga kriterier. Och det är mycket vi inte har koll på.

Och vatten. I decembernumret av Waterfront berättas om vatten i Bangla Desh. Trots gott arbete med olika saniteringsåtgärder finns höga halter bakterier i allt vatten i studieområdet. Tänk att leva i en sådan situation.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: