Ekonomisk praktika.

Det är titeln på en bok av Thomas Sowell. Timbro.

Den är nog bra på sitt sätt. Målet är att förklara ekonomin för ”vanligt folk”. Det är ord och berättelser utan formler och diagram. Budskapet: människors önskningar och preferenser – det är det som är marknaden. Och det ger den mest effektiva fördelning (via prismekanismen) man kan få. Alternativet att politiker, byråkrater eller ofta mutade tjänstemän ska bestämma över vad människorna ska ha är föga tilltalande. Och ineffektivt. Boken har flera intressanta exempel.

Det finns ett intressant resonemang: Marknaden är effektiv – men det har ett pris: somliga människor gör en vinst, och det leder till ojämlikheter.  I kommandoekonomin slipper man det problemet men det har också ett pris: ineffektivitet.

Vad jag letade efter är vad boken säger om miljöfrågor etc. Inte ett dyft, och den har 468 sidor. Bokens huvudbudskap är nog bra, man det räcker inte riktigt.

I dag har jag medverkat vid en klimatkurs för rådgivare i Greppa Näringens regi. Ett 25-tal kunniga och engagerade deltagare. Miljöfrågor är en sak som komplicerar marknaden, kortsiktighet en annan. Man tycker kanske att 468 sidor kunde ha rymt lite om komplikationer och vad som kan göras åt dem.

I morgon är det fest på Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: