Konkurrens och merkostnader

Det är en fortsatt diskussion i fackpressen om konkurrenskraft. Om hur nödvändigt det är att svenskt jordbruk inte kommer bort i konkurrensen. Om merkostnader, för djuromsorg, för restriktivare bekämpningspolitik, för kostnadskrävande kontroller mm. Och det är faktiskt naturligt och självklart.  Marknadsekonomin går ut på att man ska vara så konkurrenskraftig som möjligt.

Problemet är i själva verket att konkurrens inte är utan problem för ekologiskt grundade näringar. Det blir press på systemen, antingen det är djur eller mark. Skonsamhet och varsamhet är ingenting som går ihop med skarp konkurrens.

Det är egentligen konstigt att ekonomer och politiker inte ser detta.  Det har ju också blivit oerhört tydligt att nationella skatter och regler inte heller fungerar. Kväveskatten var ganska bra i sig, men den minskade konkurrenskraften. Och därför fick den gå. Djuromsorg är kvar men under skarp diskussion.

Den mest exploaterande vinner i konkurrensen.

Vad kan göras då?  Dels kompensera, som vi gör med fånggrödor. Dels ta fram helhetsbilden om lönsamhet. Där kan göras mer än i dag.

Miljömärken kan nog mest ses som kosmetika i helheten. Bra för en del företag och speciellt handeln men med merkostnader blir de inte stora nog att påverka vår omvärld.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: