Lantbrukarens roll

 Några funderingar mot bakgrund av ett möte med lantbrukare i Sydhalland.

 Lantbrukaren är en företagare och hans roll är att optimera företagets ekonomi. Felar han där kommer företaget att få problem och i större skala hela näringen.

 Ekonomin främjas av stordrift och specialisering. Det är självklart att utvecklingen går åt det hållet. Han man djurproduktion strävar man efter maximering inom de ramar man har.

Men så har vi då det ekologiska sambandet. I mångt och mycket går ekonomi och ekologi ihop. Det är god ekonomi att använda resurserna så effektivt som möjligt. Vi i Sverige har kommit långt med det. Men när man är där börjar ytterligare miljöarbete kosta pengar och minska konkurrenskraft.

Vi har miljöregler, för t ex djurantal, baserat på fosforn i stallgödsel. Men det är inte positivt för konkurrenskraften när andra länder har generösare bestämmelser. Samma vad gäller djuromsorg.

 Fortsatt diskussion gäller fosfor. Gården ligger vid taket för fosforproduktion. Markerna är redan uppgödslade och man skulle helst minska tillförseln. Men att minska antalet djur är förödande för ekonomi och konkurrenskraft.

Egentligen är fosforgivorna inte större än det underhåll som behövs för att ersätta det som förs bort med grödorna  Om bara överskottet i jordarna kom bort skulle det bli balans. Det betyder att det behövs en temporär insats där man minskar fosfortillförseln för att få en sådan utveckling. Men var skall man då göra av stallgödseln som kontinuerligt produceras på gården? 

Här måste jordbruket få hjälp. Det är ingen uppgift för ett lantbruksföretag som byggt sin utveckling på de spelregler samhället har gett.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: