Kunskap, vilja och strukturer

 Visioner och samhälls-ekologisk forskning och filosofi flyger högt: ”vi måste ändra på mycket och på vårt eget beteende. Ständig tillväxt går inte, globalisering och kapitalism ger problem (socialism går inte heller),  olika problem radas upp”. Därför ”måste vi” …    Men hur? Vänta på revolution? Vänta på katastrofer som utlöser revolution i tänkande och vanor? Eller bli så praktiska som möjligt redan nu? 

Man kan fundera på de strukturer och grundintressen som verkar i svensk jordbruksutveckling.

Jordbrukaren.  Grundintresset är ekonomin. Och det är som det borde vara. Miljö- och långsiktighet blir underordnat.

 Rådgivaren. Han ska ju förmedla kunskap som utvecklar jordbruket. Men jordbrukaren är en kund som det gäller att tillfredsställa. Grundintresset blir därför att tillfredsställa jordbrukaren/kunden. Miljö och långsiktighet blir underordnat, i de flesta fall.

Rådgivningsföretaget. Faktiskt tror jag att grundintresset för ledningen är företagets ekonomi, inte jordbrukets funktion. Och det måste nog vara så annars är det inget företag.

 Greppa Näringen. Det här kan vara en väg att mer betona miljö/långsiktighet. Att utnyttja den marginal som finns att göra ekonomiskt fördelaktiga miljöinsatser och få ut de statliga miljöstödsinsatserna på bästa sätt. Men arbetet är beroende av rådgivningsföretagen.

 Forskningen. Forskningsinstitutionernas  grundintresse är vetenskaplig publicering. Det gynnar inte övergripande systemarbete, åtminstone inte på ett praktiskt plan. 

Det sker en utveckling i alla fall, trots att systemet inte är direkt gynnsamt. Men för att driva på denna är det viktigt att hålla en diskussion igång, att ta fram framför allt möjligheter som kombinerar ekonomi och miljö/långsiktighet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: