Bekräftelser, om miljöstyrning, om fånggrödor

De senaste dagarna har jag sysslat med tankar om miljöstyrning. I boken Mat-Klimat-Miljö för jag fram möjligheten av miljöskattrer som återbetalas. Det är det som vidarebearbetats på olika sätt, och vi får se vad som kan bli av det. En av mina drivkrafter är att vi behöver instrument för miljöstyrning i jordbruket. Vi har ju sett att skatter inte går (kväveskatten togs bort), djurskyddsbestämmelserna diskuteras, utsläppsrätter är inte lätt att tillämpa i jordbruket. Kvar finns subventioner och bidrag till åtgärder som fånggrödor. Men de regler och kontroller som är förknippade med det upplevs negativt av jordbrukarna.

 Gunnar Rundgren har skrivit en bok: Trädgården Jorden. Jag har inte läst färdigt och får återkomma till den. Men på sidan 164 skriver han: ”För jordbrukets inkräktande på och förstörelse av  andra ekosystem saknas i stort ekonomiska styrmedel”.

Och det är ju faktiskt så att ekonomin styr åt andra hållet. Att det inte går helt fel utan att miljön faktiskt förbättras beror dels på kvardröjande verkan av olika program inkl kväveskatt, dela på ansvarskännande jordbrukare som försöker se en helhetsbild och på lite längre sikt.

I dagens Land har Greppa Näringen en helsidesannons om fånggrödor. Också detas positiva effekt på mullhalten nämns, och detta är en gammal käpphäst från min sida.

Stötte förresten på en bra sammanfattande redogörelse från Nya Zeeland om mullhalt och vad som påverkar den. Också där tar man upp fånggrödor som en viktig faktor i växtdlingen.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: