Kunskap i förråd.

Ilsknade till och blev äntligen färdig att gå igenom och rensa i ett överfullt förråd. Bl a finns där en hel del skrifter från det tidigare arbetslivet. Faktiskt blev det inte så mycket att rensa ut, det syntes för värdefullt för det.  Tänk vad mycket kunskap det finns, vad mycket data som ansamlats. Mycket av det som finns ligger nu  bortom åtkomlighetsgränsen, det som är inläst i datasystemen. Det känns som om skrifterna är värdefulla.

Å andra sidan – vem orkar med att använda dem? Om inte ens en gammal pensionär som jag kan prioritera det. Nåväl. vi får se.

En sak som slår en: Det är alldeles för mycket specialisering, också i rapporteringen. Skriver man en vetenskaplig artikel om kvävebalans får man inte rum för sådant som skördar och kvävehalter. Hade det funnits med hade artikeln haft en vidare betydelse och till och med kopplat två aspekter – produktion och miljö.  Nu gör den inte det. Men systemet är inte upplagt för det.

Det är faktiskt så att det ”gråa materialet”, det som inte publicerats som peer-reviewed vetenskap, ger mer information. Där finns rum för mer, för mer överblick och sammanfattning. Och det fanns mer sådant förr.

Hur skapa system som ger bättre helhet? Det har jag diskuterat för jordbruket, det gäler också för vetenskapen.

Dagens upplevelse: att få en ny kedja på motorsågen och känna den nya kapaciteten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: