Kvävet på marginalen

Egentligen är det fantastiskt intressant att försöka skriva böcker. Man får tänka till ordentligt, kolla upp och räkna. Problemet är att det tar energi från bloggande. Men i alla fall – om kväve:

På lokaler som fungerar normalt får man skördeökningar på 30-40 kg kärna för varje kg N. Detta pågår tills man är ungefär 500 kg från maxskörden. Så långt är processen mycket effektiv på alla sätt:

Energi: vi sätter in 1 kg N som kostat 35 MJ och får ut 30 kg kärna som kan ge minst 450.  Mer än 12 ggr insatsen.

Växthusgas: 1 kg kväve (klimatlåg tillverkning + omsättning i mark) har släppt ut 8 kg CO2ekv, 0,2 per kg kärna. Men så finns ju också användning av diesel mm så totalt kommer vi upp till 0,25-0,30.

Utlakning: så här långt har vi inte orsakat några överskott i marksystemet. Både gamla och nya undersökningar är tydliga här.

Ekonomiskt: vi har betalat ca 10 kr för ett kg N och fått ut 30 kg à 1,50. Det har gett bortåt 5 ggr insatsen. Allt är väl.

Men vi kan ju krama ut lite till. Vi lägger på 30 kg N till, får i snitt 15 kg per kg N. För varje kg N har vi tjänat drygt 20kr.

Och ekonomiskt är vi inte färdiga. Vi lägger 20 kg N till och har fått i snitt 8 kg per kg N. För ett kg N a 10 kr har vi fått 12 kr.

Och låt oss se lite mer på marginalen här. 

Energi: vi lägger in 35 MJ, får ut 8*15 =120.  Energimässigt är kväve fortfarande mycket effektiv.

Växthusgas: vi har släppt ut 8, fått 8 kg spannmål. Det blir 1 kg CO2ekv per kg spannmål. Det är sämre än att odla upp ny mark.

Utlakning: nu börjar vi närma oss överskott. 8 kg kärna innehåller ca 150 g kväve och vi tillförde ju 1000. Det är kanske inte konstigt att utlakningsmodeller och försök börjar reagera och säga att vi ökar nog kväveförlusterna med 30% av det kväve vi tillför på toppen. Då har vi ökat utlakningen med 0,3 kg N. I andra sammanhang betalar samhället bortåt 100 kr för att slippa kväveutsläpp.  Då skulle det har vara en kostnad på 30 kr. Och på gödslingen tjänade vi 2 kr.

Vi har ett problem här. Målen stämmer inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: