Agroekologi – produktionsekologi

Min chef (i början), vän och mentor Olle Gunnarsson diskuterade en gång på 1970-talet att det borde finnas ett ämne Produktionsekologi. Det skulle koppla samman produktionsutveckling och miljö. När det är skilda discipliner och var och en driver sitt blir resultatet inte optimalt. På den tiden var frågan faktiskt enklare. Vi hade en nationell politik och marknad. Med politiskt godkännande kunde vi faktiskt hantera svenskt jordbruk som vi ville. Det var en fråga mellan samhället (konsumenterna) och ”jordbruket”.

Nu tycks frågan i sig ha mognat. Man talar om att utveckla en disciplin ”Agroekologi”. Man kan säga: Äntligen. Men omvärlden är svårare. För jordbrukets huvudfåra gäller internationell konkurrenskraft. Vi ska producera lika billigt som världens ledande producenter inom olika områden. Går det?  Svaret är fanktiskt i stort sett ”Nej”. I alla fall kan vi inte dra på oss extra miljökostnader jämfört med andra.

Det skärper frågan: vi måste koppla ihop produktionsekonomi med  -ekologi, åtminstone om det är fråga om annat än abstrakt vetenskap.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: