Jorden ger svar – höga skördar är bra för jorden.

 Inför Borgeby Fältdagar håller jag på med lite jordexperiment. Temat är Bördighet. Det finns bördighetsförsök som legat i 50 år. Det finns massor med siffror men vad kan man visa med jorden?

Alltnog – jag hämtade hem jord från olika behandlingar:

Vall och stallgödsel, välgödslat

Kreaturslöst, ogödslat

Kreaturslöst, välgödslat

 Jag började med att sikta materialet. Tänkte sedan börja med att vattna och se på skillnader, se om det skiljer i slamning osv. Men när man står och ser på burkarna: är det inte skillnad i färg? Jo visst är det så. Det med vall och stallgödsel var mörkare än kreaturslöst, ogödslat. Det var de två jag började med. Men det visste vi väl? Vall och stallgödsel är bra för marken. Att det är mörkare tyder ju på att mullbildningen är bättre.

Hur är det med det tredje då? Det kan väl inte synas något? Men jo – det gör det! Det är tydligt mörkare än det ogödslade och kanske lika bra som det med vall. Och vad innebär då det?  Jo det säger att de ökade skördarna i det välgödslade ledet har gett en mark med mera mull och bättre funktion. Det är ett väldigt intressant synligt bevis på att höga skördar med halmnedplöjning är positivt för marken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: