Kretslopp, jord och politik

Det hänger inte ihop, mer än att de råkat komma i min intressesfär de senaste dagarna.

Det talas mycket om kretslopp men vad det är, det är inte klart.. Tänk att så mycket kan forskas med så lite resultat. Det är alltid någon hake med enskilda arbeten så men inte får fram det som behövs.  Viktiga parametrar saknas, man har överhöga givor, det är för kort tid, man har inga relevanta jämförelser osv. Jag vill nöstan ifrågasätta hela systemet som mest går ut på att producera forskare, inte kunskap.  Man behöver borra. Söka sig fram. Lägga en information till en annan och få fram en helhetsbild. Men systemet passar inte för det.

Jord. Borgeby fältdagar. Jag ska hjälpa till med information i Kunskapstältet. Mycket stimulerande. Det gäller ju då jord och bördighet långsiktigt. Vad förmedla? Och hur? Det känns väl som om frågan börjar tränga igenom och få visst genomslag. Men det är svårt med långsiktighet i dagens värld. Det är inte konkurrenskraftigt.

Kolla gärna in min bok Mat-klimat- miljö – en möjlighetsbok.  Det finns några exemplar kvar. www.litenupplaga.se/641

Politik. Gunnar Lindgrens utskick med bl a en inlaga från Energiakademin om vårt omöjliga framtidsläge. Och vidare en bok av Noam Chomsky om Makten. Jag gillar bättre att se på möjligheter än problem.  Mycket går faktiskt åt rätt håll. Men visst har vi en del paradoxala styrproblem.

Ett är långsiktigheten. Det är klart att vi inte får långsiktighet när bara det kortsiktiga räknas.

Och styrning.  Vad vill en politiker. Vi antar att han vill göra gott i världen.  Men för att kunna göra det måste han bli vald. Han måste vädja till väljarna, lova saker de gillar, annars får han inte möjlighet att göra gott i världen. Och han blir vald. Då har han ju lovat en del saker så det är svårt med huvudmålet – att göra gott. Så han måste bli omvald. Det är huvudmålet för att han ska kunna göra gott. Då får han lova saker igen.

Där för blir det som det blir. I Grekland, Portugal mm. Även om de bara vill göra gott..  Förslag: förbjud omval. Då kan dem koncentrera sig på det väsentliga.

Om Fukushima mm. Egentligen är det väl fantastiskt att dåligt planerade verk klarar en sådan här katastrof utan att det blir en riktig katastrof i människoliv. Vi har inte sett slutet än förstås. men det tillhör inte en av de större katastroferna.  Och så ska man stänga verk i Tyskland och kanske Sverige!  Faktiskt rena populismen.

Chomsky gillar inte kapitalismen. Inte jag heller. Någon frågar: hur ska vi då organisera?   Inte vet jag, säger han, kanske kooperativ? Vem styr dom? Stormöten där stortrutar kommer fram. Men kapitalismen kan behöva reformeras, tyglas. Där kan ligga en lösning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: