Vad håller jordbruket på med?

Vad fångar intresset och vad pågår?

Det direkta inresset både i jordbruksmedia och för LRF tycks vara företagshistorier. Få inkomster från turism, byggnader, lokala specialmarknader, entreprenad, sidoinkomster. Och det är klart att det är inte oviktigt för ekonomin och strukturen på landsbygden. 

Samtidigt pågår en strukturomvandling av den producerande marken och landskapet. Allt större fält i ”rationaliseringens” namn.  Vi har en ökande bekämpning och växtreglering i ”konkurrenskraftens” namn. Vill vi ha detta?  Och tänk om både rationalisering och konkurrenskraft går att förena med andra, mer tilltalande och hållbara lösningar. Det är faktiskt självklart att det går att gå årminstone en bit på den vägen om man jobbar med det, räknar på helheten och tar med alla faktorer.

Men vem jobbar med det? Finns drivkrafter?  Det producerar inga doktorer och är föga intressant för universiteten. Det är otacksamt för rådgivningsföretagen. Kunderna är i allmänhet mer intresserade av kortsiktig och enkel optimering, och det är kunden som ska servas.

Greppa Näringen?  Ett stort frågetecken i helhetsfrågor. Det blir för mycket varje detalj för sig. De är faktiskt lättare att arbeta med, registrera och utvärdera än en dunkel helhet.

Konkret – vad talar jag om? Några ledord: växtföljdstänkande, fånggrödor – eftergrödor, reducerad bearbetning i olika former,  skyddskanter med mångfald, utnyttjande av lågproducerande fältdelar för mångfald, ”relay cropping och strip cropping”.

Sådant passar inte överallt men det är faktiskt nödvändigt att lyfta blicken utöver det enkla och kortsiktiga.  Räkna på det!

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: