Fosfor – tar den slut? Eller räcker den 2000 år?

Dagens Land har ett reportage med det ämnet. Det är en fascinerande fråga, tydligen. Och man gillar att upprepa föråldrade åsikter.

Det är också intressant att världens fosforreserver fyrdubblades det senaste året. Man har tidigare räknat fel eller för pessimistiskt. Dagens siffra för fullt ekonomiskt konkurrenskraftiga fyndigheter dividerat med dagens förbrukning ger 400 år. Men i tillägg finns ”resurser”, som kostar lite mer att utvinna.  Ca 5 kr per kg P. Om allt annat är lika skulle då fosforpriset stiga från 20 till 25 kr och svensk spannmålsproduktion få ökade kostnader med 1,5%.  Naturligtvis en nackdel men inte världens ände. Med det priset får vi tidshorisonten 2000 år.

Men där finns ju kadmium och andra problem! Och vi har ingen fullskalig rening från kadmium.  Helt riktigt, men det beror på att det inte finns någon marknad. Den skandinaviska marknaden, i stort sett den enda som har höga kadmiumkrav, försörjes med lågkadmiumråvara från Nordkalotten och ingen rening behövs.

Det finns reningsmetoder i pilotversion till mycket överkomliga kostnader. Finns det en marknad löses frågan.

Men vi ska vara försiktiga med fosforreserverna i alla fall. Av miljöskäl. Att hämta ut fosfor från inaktiva reserver och sprida ut den i biosfären har sina konsekvenser. Så vi bör vara så restriktiva och sparsamma som möjligt.

Och dessutom – 2000 år är förhoppningsvis ingen lång tid för människosläktet. Vi har ju existerat i 50 000 år eller så.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: