Drivkrafter för miljöeffektivitet

Har vi det? Nästan inte. I alla fall är de helt underordnade ekonomisk effektivitet. Och självklart blir det så när det är helt självklart att ekonomisk konkurrens ska styra vårt samhälle.

Men på ett annat plan har vi diskussionen att vi måste ta hänsyn till våra globala begränsningar, att vi redan ansträngt den globala ekologin alltför mycket vad gäller t ex klimatgaser och kväve.

Det jobbiga är inte oförmåga. Det är mycket vi kan göra bättre. Men det är att vi inte har drivkraft för att använda denna förmåga.

För övrigt, några tankar och frågor som delvis överspelat detta bloggskrivande:

Agronomin och ekonomin tycks leva i skilda världar. Hur ska de kunna fås att bättre samverka.

Kretslopp. Slam till åkermark är ineffektivt ur kvävesynpunkt. Därmed ett miljöproblem vad gäller kväve, inget positivt kretslopp.

Det finns så mycket kunskap som inte användes. Vi kan t ex fråga oss i vilken utsträckning vi kan producera mer från marken. I dessa tider, början sept, ligger de flesta fält overksamma. De skulle kunns samla solenergi, bygga upp biologiskt material, ge energi eller liv i marken. Genom att använda de mark-växtmodeller som finns skulle man kunna utforska gränser mycket effektivare än med praktiska försök.

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: