Under Tiden, Stjärneborg. Kunskap och beslut.

 Göran Tunströms vemodiga reflektioner: ”Det finns inte – i  kosmisk mening – något framåtskridande, inte ens – annat än ur biologisk synpunkt – någon mening med våra liv. Men är det så illa? Duger det inte ganska bra?”

Alexandra Coelho Andhorils roman om Tycho Brahe. All strävan, alla observationer, konflikter och kamp. Fick lämna allt till sist. Och boken slutar:–” Sju år efter hans död uppfanns den första kikaren, som kom att göra hans världssystem, alla hans instrument och observationer evigt föråldrade”

Riktigt håller jag inte med det sista. Hans mätningar var en grund för Kepler som förde det vidare. Och det är inte många 1500-talsmänniskor vi minns. Men vi minns Tycho.

 Kunskap och beslut då? Vad vet vi? Vi vet att allt mer ökade krav ställs på vad marken kan ge oss. Både produkter och ekosystemtjänster. Vad beslutar man? Att skära ned på utvecklingssatsningar och kunskapsutveckling.

”Man” är inte klok.

Men det gör kanske inget i det långa loppet, enligt Tunström.

Jo, jag tror det. Vår uppgift är att göra så gott vi kan.  Och det kanske ”man” tror att man gör. Kanske det är en fråga om bristande kommunikation. Om skrankor mellan discipliner.  Eller om ”massverkans lag” i politisk mening.

 Det fanns en tongivande USA-ekonom för några decennier sedan,  som menade att eftersom jordbruket bara tar upp några få procent av ekonomin var det helt betydelselöst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: