Grön mark, biogas och Greppa Näringen

Visst blir man lite bekymrad över den myckenhet öde marker man nu ser. Kala stubbar eller svart mark. När de kunde fångat solenergi och byggt upp biomassa, antingen för energiproduktion eller för markuppbyggnad. På köpet hade man fått minskad utlakning och större biodiversitet.

Greppa Näringen har firat framgångsrika 10 år. Dock har fånggrödor gått tillbaka de senaste åren, men är kanske på väg att öka igen. Det var ett storstilat jubileum med mycket blickar framåt. Frivillighet  och kunskap är grundpelare. Hoppas att inte EU-regler kommer emellan.

Biogas – är det framtiden? Kanske inte i stor skala. Frågan är om jorden har markresurser som räcker. Men om man kan utnyttja resurser vid sidan av produktionen är det en annan sak. T ex höstväxande grödor som både producerar och ger markvård och biodiversitet. Modifierade odlingssystem på ena eller andra sättet.

Men ekonomin är ett problem. Jag var på en biogaskurs härom dagen. När vi kom till slutet räknades ekonomi. Då blev det inte så enkelt. Men om man kan väga in bieffekter, som kolbindning, markvård, biodiversitet, kanske öppna landskap, då kan bilden bli annorlunda.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: