Bioenergi och synergieffekter

Bioenergi kan inte försörja världen. Det är väl bra om vi kan försörja oss med vanliga jordbruksprodukter. Så vi ska inte se det som en räddningsplanka.

Men för den skull ska den inte förkastas. Det är bara det att vi får använda de marginaler som finns vid sidan av jordbruksproduktionen: skörderester, mellangrödor, marginala marker.

Vad kan de ge? Något mellan 5 och 10 Twh om det utnyttjas fullt. Det är inte så stor andel av vår energiproduktion men inte helt obetydligt. Dagens vindkraft är på 4 Twh. Biogas är en väg att gå. Förbränning av torra produkter en annan.

Och en viktig sak. Det finns positiva effekter om det utnyttjas rätt och systemen anpassas för det. Några vägar:

1. Skörderester som betblast, potatisblast och halm. Vid förbränning kan mullhushållningen bli kritisk men den kan ordnas med nedbrukade fånggrödor.

2. Man kan odla eftergrödor. Grönmassa (gräs eller oljeväxter) som skördas senare på hösten eller ev på våren. Då utnyttjas solenergin på höstmånaderna. Både här och i förra exemplet blir det mer grön mark, bättre biodiversitet, mindre växtnäringsförluster.

3. Marginella marker. Grönmassa för bioenergi kanske är ett konkurrenskraftigt alternativ för att hålla vissa marker öppna, bevara öppna landskap.  Kanske inte ekonomiskt i sig men biprodukten landskap är också värdefull.

Kolla gärna in min bok. Den blev inte så stor men spänner över mycket. Se länk Blogroll till höger nedåt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: