Slam och långsiktighet

Slamdiskussionen rör sig om kretslopp av näringsämnen contra tillförsel av oönskade ämnen som kadmium och ”miljögifter”. Plus och minus. Hur väga samman det?

Ska man kunna väga får man kvantifiera. Fosforn är slammets viktigaste beståndsdel. Den kan vi ta tillvara på olika sätt. Sprida slammet på  åkermarken är kanske 60-70% effektivt jämfört med mineralgödsel. Järnfällt slam, som är det vanliga, fungerar inte fullt ut. Men vi kan plocka ut fosforn ut slammet på  olika sätt och få en ren och fullt effektiv fosforprodukt.  Och så finns det kväve i slam. Det kan synas bra, men det kan diskuteras. Det blir stora kväveförluster och ineffektiv verkan av kvävet i slam. Försöken säger 30% effektivitet. Och de andra 70? 10% av dom kan finnas i markens humus och det är positivt. Men 60% blir nog förluster till luft och vatten, åtminstone om slammet används som brukligt i dag. Och det är ju inte särskilt positivt. Jag tycker faktiskt kvävet i slam är negativt. en miljöbelastning.

Och den andra sidan? Försöken säger också att kadmium och kvicksilver som finns i slammet ackumuleras i marken. Vi har jämförelsevis rent slam. Det går så långsamt att man behöver decennier för att mäta ökningen. Men den finns. Om vi drar ut tidslinjen: för vår generation spelar det ingen roll, knappast för våra barn, kanske för barnbarnen och ganska säkert för ännu senare generationer.  Hur ska vi hantera det?

Långsiktighet är svårt i dagens värld. Min syn på detta är att vi måste uppmuntra utveckling av de bättre tekniker med fosforextraktion som nu är på gång. Och då kan vi inte reservationslöst godkänna slam till åkermark.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: