Förgröning och incitament och utveckling

Ord har magi. Förslaget till EU jordbrukspolitik innehåller 7% av marken i ”träda”.  Vadå? Vi har väl inte direkt överproduktion nu? Men tanken är att öka mångfalden i landskapet och det kan vara mycket lovvärt i många områden. Nu sägs det att det är motstånd mot förslaget så vi får väl se hur det blir. Men tanken är nog inte så tokig som det låter, om det hela kan genomföras förståndigt gentemot jordbruket. Det är ju faktiskt frivilligt även om man inte får fullt gårdsstöd om man inte är med.

Jag har sedan i höstas jobbat vidare med något jag kallar miljödeposition.  Det behöver inte gälla kväve men det är enkelt att ta som exempel. Vi hade en kväveskatt på 1,80 per kg. Det var inte bra för konkurrenskraften och den togs bort. Men om vi har en ”skatt” och betalar tillbaka den som en sorts arealbidrag, då blir det ju ingen extrabelastning i medeltal. Om man segmenterar riktigt (det som betalats in av höstveteodlarna i Kävlinge kommun ska gå tillbaka till just dom) blir snedvridningen liten. Och kanske alla data finns i systemet redan.

Skulle det göra någon nytta? Det skulle sänka kvävegödslingen något, men inte särskilt mycket. Viktigare är att det blir ett bättre utvecklingsincitament, en skjuts för precisionsgödsling, för noggrannhet, för att utnyttja den kunskap som finns bättre, att använda stallgödsel etc bättre osv.

Vi behöver utvecklingsincitament.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: