Förbättringar finns att göra. Men vi har problem. Nytänk nödvändigt.

Varför det? Är vi inte bra nog? Att döma av diskussionen är vi för bra, har lite för höga kostnader på marginalen. Frågan är om intäkter på marginalen också räknats in.

Jag har fortsatt att räkna på mullhushållning och ekonomi. Om man får 10 öre per kg halm utöver kostnader för näringsinnehåll och bärgning lönar det sig att sälja halm i 10 år eller så, även med nuvärdesberäkning (4%).

Men man tär på bördigheten och efter 30 år har marken tappat bortåt 10% i skördepotential. Och har en sämre miljöfunktion. Även om nu ekonomi-beräkningen pekar åt det hållet – är det den vägen vi ska gå?  Kan det vara rätt? Det är exploatering. Efter oss – kanske inte syndafloden – gamla synder att rätta till av kommande generationer.

Jag undrar om ekonomivetenskapen kan komma med bättre perspektiv. Det verkar inte ens finnas tanken. Då gav en deckare jag nyss läst en annan bild: Arne Dahl: Hela havet stormar.  Framemot slutet lite filosofi:  ”..det finns ett slags absolut rättvisa. ..Vi känner alla när det inte stämmer,. (det finns en) självklar instinkt att jämna ut orättvisor. Det finns med oss i generna – just nu råkar vi leva i en tid som inte följer människovarats grundlagar. Men varje gång vi roffar åt oss eller svindlar oss till en fördel – det som tidevarvet säger åt oss att göra – varje gång reagerar vår organism instinktivt. Girighetens tidevarv är bara en historisk parentes och eftervärlden kommer att döma oss hårt.”

Allt detta apropå att klå jorden på mullämnen.

Men där har vi faktiskt en positiv möjlighet.  Förbättra mullhushållning, odling och ekonomi på en gång. Fånggrödor, eftergrödor, energiproduktion av andragrödor. Biogas med kretslopp.

 

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: