Från halm till Mao

Efter ett långt uppehåll är det svårt att komma igång igen. Varför just i dag? Det är ju så mycket att ta fram så det går knappt att lyfta fram något enskilt. Jag får börja med att lista.

Landskapet börjar bli skördat. Det ser ut som om halmen oftast bärgas och tas bort. Om konsekvenser se föregående inlägg. Det är viktigt att ta reda på vad det innebär.

Mullberäkningsprogram finns både i Tyskland (Humusbilanzierung) och England (RothC m fl). Med bägge får man betydande effekt på mullhalten av halm. I Tyskland snarast en uppvärdering.  Och det känns tillfredsställande att konstatera att såväl tänkandet som siffrorna går i den riktning jag använt i Odlingsperspektiv.

Att vårda mullhalt och bördighet behöver inte innebära kostnader eller avstående från inkomster, om man tar hänsyn till positiva möjligheter.

Det tycks mig finnas rum för extra rådgivningsinsatser på två plan:

1. Gå längre i individuell fältanpassning av åtgärder. Det finns färdiga gårdsdata att sätta in i sammanhang, man kan med enkla och billiga medel skaffa mer kunskap (gödslingsmistor, nollrutor).

2. Optimering av odlingssystemet som helhet, både kortsikt och långsikt.

Den stora frågan är om något sådant kan åstadkommas.

Om motivation och incitament;

Enligt dagens jordbrukstidningar ser varken svin- eller mjölkproducenter någon fördel av den svenska modellen. Ekonomiskt är den alltså ett negativt incitament, men kanske möjligen djurhälsa drar något åt det positiva hållet.  Det är reglerna som ger styrning. Det gör en del men är på inget sätt idealiskt. Enskilda personer och möjligen små grupper kan agera idealistiskt men knappast stora grupper i samhället. De behöver reella incitament.

En skakande bok om incitament eller deras motsats: Mao och den stora svälten. Maos program Det stora språnget för industriell och jordbruksmässig utveckling kostade 45 miljoner människoliv i onödan, varav flera miljoner av direkt eller indirekt tortyr. Våld fick ersätta incitament. Inget av dessa toppstyrda program lyckades utan de åstadkom bara förstörelse. Och omätligt lidande.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: