En härlig trädgård

Vår trädgård är vår. Närmaste grannar ligger 300 m bort, vägen 150 m. Gräsytan är klippt och den omramas av en trädridå där det mesta finns, utom lind och rönn. I ett band innanför finns gamla fruktträd.

De sköts inte alls som de skulle. De sköter sig själva, nästan. I år är det bekymmer. Vad ska vi göra med all rikedom?

Först vildplommonen, de gula körsbärsplommonen. I år hittade jag en ny söt variant utanför trädgården. Trädgårdsplommonen överväldigar, både de gamla blå och de gulröda (Viktoria?).  Och till råga på allt finns ett vildplommonbuskage med lite små blå plommon med en härlig arom. De slår allt. Och äppelträden är fulla och börjar snart.  Och tidigare har vi haft körsbär i överflöd.

Att ingenting göra och bli så rikligt belönad…

Kunskapens frukter – lite mer komplikationer. Där finns en tillgänglig trädgård, Internet. Också det är helt fantastiskt, men om det ska gå framåt får man peka på vad som kan bli bättre.

Mycket är en fråga om finansiering. Det som är allmänt tillgängligt blir inget värt och därför får man stänga in, göra det kommersiellt. Det finns ju en utveckling mot större frihet och man kan önska den fortgår. För särskilt kunskap förmeras av att delas. Det är en stor suboptimering att stänga in.

En tanke när jag i morse gick förbi alla plommonen  och grannens nysådda råg för att hämta tidningen: vad kan rågen ge för grönmassaskörd i höst? Om man sådde tidigare? Fältet var tillgängligt för en månad sen. Om man gödslade? För att svara på det får man väl göra försök?  Eller kanske man kunde utnyttja den kunskap som är samlad i modeller? Nästan varje land har en mark-växt-modell. Soil N i Sverige, Sundial i England, Daisy eller Fasset i Danmark  osv. Kombinera det vetandet så skulle man kunna klarlägga mycket. Modellerna finns men skulle man vilja använda dom kostar det mycket pengar, då måste man  i en stor process få fram ett projekt som ska betala institutioner och utveckling.  Men det finns undantag.  Markmodellen RothC (England) är fritt tillgänglig, och den har gett bra perspektiv på mitt arbete med mullfrågor.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: