Lopp – kretslopp och avlopp

Aktuellt inte bara för vår genomgång inom Akademien har hemma. Tidskriften Science har en hel artikelserie om frågan i numret 10 aug. Men hjälper det oss? Inte mycket.

Vi diskuterar tungmetaller  – det nämns inte i Science. Dels är bakgrunden högre i USA så slam etc märks inte så mycket, dels har frågan inte alls samma aktualitet.

Vi är angelägna om fosfor – och det nämns inte heller i Science. Däremot säger man svepande att urin etc är bra gödselmedel.

Man är däremot angelägen om att ”produkter” från toalettavlopp steriliseras. Men mediciner, antibiotika etc nämns inte heller.

Varför är det så här? Är det inte en och samma grundvetenskap? Jo, men bakgrunden är faktiskt olika, och Sverige blir lite speciellt. Vi har sura jordar där kadmium blir förhållandevis lättillgängligt, vi har låga kadmiumflöden från andra gödselmedel och från atmosfären (relativt), och då väger slam tyngre, vi har känsliga vatten runt omkring oss vilket ger starka krav på att reducera utsläpp från marker och jordbruk av kväve och fosfor.

I Science ges däremot en uppdatering av utvecklingen på toalettsidan. Gates stiftelse har satsat mycket på detta. I en vattenknapp värld är det vansinne att förbruka vatten på att spola toaletter. I Science nämns: composttoaletter, separerande toaletter, en ny teknik som utnyttjar energin i den fasta substansen och producerar metan och rent vatten (?). Det sista verkar nytt, men för övrigt?

När man börjar från den här utgångspunkten ser man ofta restprodukten som ett bra gödselmedel. Frågan är löst! Vi kan lägga det på marken.  Men vilken pressad växtodlare vill komplicera produktionen med medicin- och hormonhaltig urin som han har svårt att styra. Och gör man kompost – ”fint för trädgården” – det är ju inte blomsterrabatterna eller gräsmattan som behöver vår kretsloppsnäring. Det bara vållar nya miljöproblem. Det är viktigt att tänka hela vägen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: