Hyllrensning ger summering: problem för vårt klot

Under åren ackumulerade skrifthögar fungerar inte. De tar plats och är svåra att använda. Något måste göras, men man får ju kolla in vad man kastar och vad man bör spara. Mycket är Science. Den kommer en gång i veckan och några år blir stora packar. Så jag har fått en snabbrepetition ett par dar.

Om vårt ekologiska tillstånd: i stort alltmer problematiskt. Mer folk och större belastning på mark och vatten och luft. Modernt jordbruk (hur det nu definieras) ger stor naturbelastning och försämrade ekosystemtjänster. Pesticides, fertilizers, loss of biodiversity, erosion, energy. Men mycket talas också om behovet av större produktion. Biobränslen, särskilt från åker, ses kritiskt, och en viktig faktor är konkurrensen med matproduktion. Egentligen borde i konsekvensens namn produktionssystem med tydligt reducerad produktion (organiskt) diskuteras på samma sätt, men det har faktiskt inte märkts. (Dock är organiskt inte alltid tydligt lägre, mycket beror på hur den  normala produktionen är, skördenivå, grödor och omgivning).

En slutsats av detta är att det inte är fel att arbeta så gott det går med förbättrade odlingssystem som tillfredsställer både produktion och miljö. Att vi är jämförelsevis bra här betyder inte att vi inte kan förbättra. Låt oss hålla frontlinjen.

Mycket intressant är artiklar om klimatvariationer. Istider som kommer och går och möjliga orsaker. Våra istider började för 2 miljoner år sedan och i drygt 1 miljon är var det 41000 år mellan maxima, därefter blev det 100000. Så det har varit ett tiotal istider i den cykeln och vi väntar på nästa, hur det nu blir.

Detta styrs huvudsakligen av jordklotets banor, men i tillägg av kontinentlägen och ismassor.

Annonser

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: