Ekologisk dogm contra ekonomisk

Fortsätter min arkivrensning. Läste några artiklar om ekologiskt jordbruk. bl a en i Currents (SLU U-land för några år sedan) om att detta är framtiden och att det skulle ge lägre produktion är en myt. ”Det finns vetenskapliga rapporter om det”.

Varför ska man bli så engagerad av frågan? Själv har jag gårdsplan, trädgård och hästmarker. Använder ingen kemisk bekämpning alls, och bara lite NPK till vallarna. Och inte är det någon känsla för den kemiska industrin. Och min fortsatta konsultverksamhet och opinionsverksamhet (bloggen) går ut på miljöriktighet och uthållighet.

Det har nog att göra med aversion mot dogmatik i alla former. Visst är tillåtet, annat förbjudet, utan riktigt konkreta skäl. Man ger sken av att stå för sig själv men gör det inte.

Och påståendet om produktionen är fel. Men man kan välja underlag. Man talar om skördar, men bryr sig inte om att ta reda på eller nämna att bakom skörden ligger gröngödslingsår utan produktion. I redan lågproducerande områden (många U-landssituationer, lägen där vattenfaktorn begränsar) blir skördeskillnaden mellan systemen inte så stor. Man väljer jämförelser där ett stallgödslat ekologiskt led jämförs med ett utarmande konventionellt där alla skörderester bortföres. Man tar fram försök där samma näringsmängder i stallgödsel (ekologiskt) och mineralgödsel (konventionellt) jämföres vid höga näringsnivåer. Då blir det små skillnader.

En holländsk markforskare summerade det allmänna läget så här: Vi kan välja: använda 100 kg kväve i mineralgödsel eller odla ett hektar klöver för kväveproduktion. Vad är bäst resurs- och miljömässigt? Det kan bli olika svar i olika områden.

I mina ”arkiv” fanns också ett par år gamla rapporter om förädlingsarbete med GM:

Kvalitetsförbättring i rajgräs

Låg lignin i svingelgräs

Insektsresistent bomull

Torkresistent vete

Svampresistent banan

Banan med högre vitamin A och järn.

Salttoleranta grödor

Och detta är inte tillåtet enligt ”ekologisk” filosofi och praktik.

Men så har vi problemet att den andra motpolen, att använda alla möjligheter för högsta möjliga kortsiktig vinst, inte heller är gångbar för framtiden.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: