Hur blev vi som vi är? Skapelsehistoria

Ur Science 31 aug 2012.  Bok: Edward O Wilson. The social conquest of earth.

Det finns andra samhällsbyggande djur som bin och myror. Men människan är ändå ganska unik. Individer visar osjälviskhet. Hur kan det gå ihop med evolutionens starka urval där den starkare vinner?

Jo det går ihop säger Wilson. Det finns gruppselektion. Vi tänker oss två grupper som konkurrerar. Den ena består av samarbetande individer, i  den andra finns mer inbördes konkurrens och mindre samarbete. Är det inte troligt att den samarbetande gruppen har en fördel och att generna i den gruppen får större spridning i längden?

Det finns mer att säga om det men det får räcka. Wilson drar ut resonemanget ett steg: vi måste samarbeta för att rädda vår planet. Det är bara vi som kan ta ansvaret. Vi måste minska föroreningar och stoppa att arter dör ut. Vi måste växa upp, sluta upp med ursäkter och skylla på andra och olika gudomar.  Nu när vi vet hur vi blev till kanske det blir lättare att hitta vägen.

Nog om det. I dag har vi kanske här tagit ett litet steg på den vägen. Börjat formera något som kanske kan kallas Framtidsodling.

Och i morgon går resan till Sydafrika.

 

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: