En ”ny” ekonomibok: Den globala resan. Miljö – ekonomi

Knut Vilby, Studentlitteratur 2007. Så den är inte ny man jag har inte stött på den tidigare.

En beskrivning över utvecklingen och tankar om framtiden. Och de är inte optimistiska. Visst finns framsteg på vissa håll, men det går bakåt där det är som mest problemfyllt. Och det gäller många områden, från fattigdom till demokrati och miljö.

Vad gäller miljöfrågor ser man ett problem med den globala konkurrensen. Marknaden klarar inte dem, men det är ju marknadslösningar som ses som modellen. Det behövs styrning på något sätt. Vilby citerar Weizsäcker om en möjlighet:

”Schweiz eller de skandinaviska länderna kommer kanske att visa sig vara mindre senfärdiga och motvilliga mot nymodigheter än stora EU-länder. De skulle kunna (och kommer förmodligen att) fungera som pionjärländer.”

Jaha, det var 2007. Visst har Sverige gjort ett försök, men det har kostat vårt jordbruk ganska mycket. Kanske man inte ska ge upp riktigt än, men det är trögt.

Men jag har ju skrivit en Möjlighetsbok. Finns något där?

Det behövs en tydligare politisk diskussion: Merkostnader måste kompenseras, annars fungerar det inte. Marknaden kan inte betala medkostnader för huvudproduktionen, bara för nischer.

Det kan finnas styrmedel som åtminstone vore värda att diskutera: skatter som återbetalas. Men motståndet mot att ens diskutera detta är kompakt.

Sedan finns win-win situationer att föra fram, där både produktion och miljö är vinnnare. Och det är ett högaktuellt projekt här just nu.

Jag återgår till boken. Den beskriver mycket tydligt de problem som finns och att det saknas förmåga att styra utvecklingen rätt.

Men den vågar inte säga rent ut: För branscher som jordbruk fungerar inte global priskonkurrens. Det kan inte styra mot miljöriktighet och uthållighet.

En utmaning för ekonomivetenskapen: presentera en modell som visar att global priskonkurrens   för jordbruket  ger miljöriktig utveckling.

Om man inte kan det är det tydligt att det behövs någon form av styrning på global nivå eller eventuellt på nationell, och i så fall med kostnadskompensation.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: