Kadmium, mat och hälsa

Stora rubriker i Sydsvenskan.  Kadmium ger skörare skelett, ger fler benbrott och orsakar stora samhällskostnader.  Så finns där ett diagram med bilder över hur mycket enskilda livsmedel betyder.

Det är i och för sig inget fel på bakgrundsunderlaget och jag håller med om huvudbudskapet att kadmium är ett ämne att se upp med. Men tänk om folk  av denna anledning blir misstänksamma mot bröd, potatis och grönsaker. Det skulle skada hälsan.

Man missar att tala om att kadmium är ett naturligt element som finns mer eller mindre i alla marker, och också i allt biologiskt material som stammar från marken.

I Sverige har vi ett mycket ambitiöst program för att minska kadmium i mark och växt.

Mycket låg kadmium i handelsgödsel. Restriktiva bestämmelser för slam och ambitiöst program för att minska halterna där. Trots det skiljer sig våra kadmiumhalter inte tydligt från produkter i andra länder. Men visst kunde behövas en kontroll av stora importprodukter. När de används kommer deras grundämnen att hamna i vårt ekologiska system via avfall och stallgödsel.

Jag skulle hoppas i kan behålla vår kadmiumlåga handelsgödsel. Men det är ett program som har en kostnad, åtminstone indirekt. Vem betalar den? I dagens läge jordbruket och kanske i viss mån gödselbranschen.

Jag skulle också hoppas att vi utvecklar system som utvinner ren fosfor ur avloppen,  så vi får kretslopp på det men att kadmium m fl problemämnen rensas bort ur cirkulationen.  Det är möjligt det blir en viss kostnad till en början.  Men att få en sådan reningsprocess kanske är värt att avloppskostnaden stiger från ca 500 kr per år till 520? Och då blir vi av med inte bara kadmium utan också smittämnen, hormoner, medicinrester och andra organiska kemiska ämnen.

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: