Jobb, resurser, konkurrens, jordbruksutveckling

Några frågor inför 2013 och framåt.

Det borde finnas en vision av hur ett samhälle ska kunna fungera. Arbetslösheten ökar i en stor del av världen. Hur ska det finnas uppgifter för alla? Är det möjligt? Det borde åtminstone kunna visas i något exempel. Det är ohållbart  globalt att bara skapa jobb genom att konkurrera ut andra. Tidigare ekonomer kunde ställa upp jämviktssystem för helheten. Vår komplexa värld borde kunna hanteras av våra superdatorer.

Resurser hjälper en bit, men räcker det för att ordna arbete och välfärd åt alla? Norge har både resurser och god vilja men inte har det räckt för att lösa alla problem.

Paradoxen konkurrens. Det är ju det som styrt hela vår utveckling. Det kallas då evolution. Det är svårt att se något alternativ utom totalitär styrning. De exemplen förskräcker. Men ohämmad kortsiktig konkurrens leder till ohållbar exploatering åtminstone inom gröna näringar. Det behövs ramar för konkurrensen för att få en acceptabel och hållbar utveckling. Det har vi – delvis.

Forskning och utveckling. Inom de gröna näringarna är det sällan fråga om produkter som kan patenteras och exporteras. I så fall gäller det kemikalier och teknik och vinsten hamnar inte i t ex jordbruksnäringen. De kan leda till en effektivare produktion, men tekniken sprids och man kan inte inhösta fördelar i konkurrensen. En effektivitetsökning kommer genom mellanled konsumenter till godo, men kan bara i liten grad stanna i primärproducentledet. Så egentligen borde det totalt samhällsfinansieras.

Det låter pessimistiskt. Men bara om man har en realistisk bakgrund kan man tillåta sig vara optimist. Och vi behöver utveckling. Och det finns viktiga nischer av motivation:

För en enskild jordbrukare är det viktigt att öka och effektivisera produktionen.

Den enskilde kan ofta känna motivation för uthållighet och miljö.

 

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: