Kretslopp och konsekvenser

Frågan har varit uppe förut i denna blogg, men frågan är värd att återkomma till.

Kungl Skogs- och Lantvruksakademien hade ett summerande seminarium i förra veckan. Om slam. Hur ska man bedöma?

30 års slamförsök visar bara fördelar för jordbruket, värde ca 700 kr per hektar och år för regelbunden slamspridning enligt dagens regler. Det finns en anrikning av vissa metaller i marken, men den är inte så stor att den märks i grödan, ännu.

Det är ett dåligt kväveutnyttjande i försöken och troliga förluster av ammoniak och nitrat. Men det skadar ju inte jordbruket, eller? Jag lyfte denna fråga, och menar att när samhället har miljöprogram för att minska kväveförluster från jordbruket bör man inte underlåta att ta hänsyn till detta vid en samhällelig värdering. Och då är en minsta kostnad 50 kr/kg N i minskad förlust. Att förlora 5 kg N skulle alltså vara en förlust för samhället av 250 kr. Det är möjligt att förlusterna är både mindre och större. I mitt räkneexempel använde jag 2 kg N och 100 kr.

Man bör kunna minska kväveförluster genom att sprida slammet mer odlingsanpassat och nedbruka snabbt. Men vårspridning och tidsanpassning kostar också, och vidare ökar bruknngsstörningar och risk för markpackning.

Metallerna är en långsiktig fråga. 30 år – ökning i mark men inget som märks i gröda. 30 år till? 30 år till igen??Vårt system har svårt att hantera så långsiktiga frågor. Påminner om en gammal historia om en gumma som lastar grenar till en börda att ta hem. ”Orkar jag den – så orkar jag denna också”. Och så höll hon på. Men till slut blev bördan för tung, så hon fick lasta av. ”Orkade jag inte den så orkar jag inte denna heller”. Till slut var det inget kvar. Så gick hon hem.

Förhoppningsvis finns snart bra metoder att extrahera ren fosfor ur slam, och likaså olika ämnen ,både nyttiga och skadliga. De skadliga för deponeras säkert.

Vad gäller metaller kan vi inte lasta av.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: