20 ton socker, – orealistiskt? Möjligt? Önskvärt?

Ett seminarium på Alnarp. Till ära för Dave Servin, som blir persionär (formellt) efter många framgångsrika år som koordinator för Partnerskap Alnarp, ett samarbete mellan SLU och näringsliv. Och det blev ett framtidsseminarium.

Rober Olsson om sockerbetor. Åren 1960-1995 läg skördarna kring 7-8 ton socker.  Från 1995 till 2012 har de ökat med i snitt 165 kg per år . I Tyskland har man tagit en försöksskörd på 24 ton. Så 20 ton kanske inte är omöjligt.

Christer Nilsson, också pernsionär från Alnarp. Drev odlingssystemförsök som nu fortsätter i regi av SLU. Christer tog bl a upp konskevenserna av högre skördar. Om inte sockerbehovet ökar kan sydvästra Skåne i stort sett fylla behovet om man får 20 ton. Vad ska de marginaliserade jordarna producera?

Han berörde också ett större problem. I t ex Polen finns massor med små jordbruksenheter som inte är ”konkurrenskraftiga”. Vad kan göras? Om en massa bönder friställs – vad ska de jobba med? Öka arbetslösheten? Läget är detsamma i flera östeuropeiska länder.

Men konkurrensen driver fram ökad effektivitet, obönhörligt. Eller?  Kanske man skulle sluta beskatta arbete (arbetsgivaravgifter). I stället subventionera eller hjälpa fram ?

Frågan har varit uppe i tidigare inlägg.. Prova tag Försörjning.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: