En bok: Hur bör vi handla?

Bokens underrubrik: Filosofiska tankar om rättvisemärkt, vegetariskt och ekologiskt.

Författare: Bengt Brülde och Joakim Sandberg, Thales förlag.

Det är i första hand filosofiska diskussioner om tre huvudpunkter, fattigdomen, djurhållningen och naturmiljön. Hur bör vi tänka och agera? Vilka ”skyldigheter”  har vi? Djuren – är de till för att utnyttjas eller ska de ses som likvärdiga med människan? Har grisen några rättigheter?  Miljön – har den ett egenvärde eller ska den värderas efter mänsklig nytta?

Vem ska agera? Individen (jag själv), företagen, samhället?

Det är intressanta diskussioner om de filosofiska tankar som finns. Författarna kommer fram till till en sorts dygd-etik, vi ska ta hänsyn till djur och miljö samt förstås lidande medmänniskor var de än finns. Enbart egoistiskt handlande eller vinstmaximimering håller inte.

Jag hade hoppats på någon diskussion om långsiktighet. Den finns inte, men uthållighet nämns i alla fall.

En sak stör, liksom i den bok jag tog upp för några dagar sedan om globaliseringens problem: man tar för givet att ekologisk produktion räddar klimat och miljö. Det nämns som i stort sett självklart i båda böckerna. Ändå finns en diskussion om att bioenergiproduktion på åker tar areal i anspråk och kan höja matpriser. Att ekologisk drift ger lägre produktion (för nordeuropeiska förhållanden ca halv produktion) tänker man inte på eller vill inte gå in på.

”More crop per drop” är en slogan för global vattenhushållning.  Ekologisk produktion hjälper inte där, tvärtom.

Högre skördar från vår landresurs är ett annat önskemål för framtiden. Det passar inte ekologisk produktion.

Mindre klimatpåverkan? Ekoproduktion ger lägre utsläpp per odlat hektar, men det är ju inte viktigt ur global klimatsynpunkt. Där gäller det i stället att få låga utsläpp per producerad enhet mat, och i denna helhetsbild  hävdar sig inte ekoproduktion. 

Men – alternativet till fundamentalistisk ekoproduktion är balanserad och integrerad produktion som producerar effektivt för samhället och samtidigt tillgodoser miljöaspekter och uthållighet. Det är ingen tulipanaros, den finns, men behöver utvecklas. FramtidsOdling.

 

 

 

 

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: