Fosfor, jordbruk och miljö

Har tillbringat förmiddagen med en 3-dagars fosforkonferens i frågan. En verklig internationell genomgång. Var står vi?

Det här blir lite varierande punkter från olika konferensbidrag.

Ett gränsvärde för vatten (Illinois) är 0,037 mg P/l. Högre värden är inte bra för vattendragen. Ca 200 mm avrinner hos oss, det betyder 2 miljoner liter per hektar. Med ovannämnda halt blir det 0,074 kg fosfor per hektar. Avrinningsförlusterna från svensk åkermark är förhållandevis låga men är ändå i medeltal kring 0,4 kg P per hektar, 5 ggr högre än önskvärt.

Detta säger något om problemets art. Det räcker inte med små förbättringar, det behövs något helt annat. Och vad, det finns inget svar på. Det kommer nästan lika mycket (eller lite) fosfor från nedlagda åkrar som från åkrar i drift.

Vi har en del förbättringar att göra:

Låta bli att fosforgödsla åkrar med onödigt höga halter redan. Det är lätt att göra (och är redan gjort) för alla som inte har djur som ger stallgödsel att ta hand om. Vad har de för alternativ? Sluta med djuren? Transportera bort gödseln (redan utnyttjat i närområdet och långa transporter är ohållbara).

Men självklart får vi jobba vidare med förbättringar i produktion och odlingssystem, även om vi inte kan se det löser grundfrågan,

Det finns orienterande försök med att rena dräneringsvatten, men det är verkligen svårt att se det kan vara realistiskt i stor skala.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: