Konkurrenskraft, miljö och framtid.

Lantbruksakademien hade häromdagen ett seminarium om jordbrukets konkurrenskraft.

Ett ungefärligt citat från diskussionen; ”När det är spotpriset på världsmarknaden som är norm är det omöjligt att konkurrera med miljö och andra mjuka värden.” Det blev inte emotsagt även om flera inlägg tog upp möjligheten att bättre informera och sälja in svenska mervärden.

Ett inlägg berörde de offensiva satsningarna på ökad produktion i andra länder. ”Sustainable Intensification” vart tog det vägen i Sverige?

Jo- det känns ju bra att kunna konstatera att det är just det vi håller på med i FramtidsOdling just ju. Se nedan.

I Science 1 nov finns ett arbete om Nordamerikas präriejordar och hur du har förändrats när de uppodlades. Man har kartlagt mikrobsamhällen och funnit en stor nedgång i mångfald. Detta behandlas också i ett Perspective, skrivet av Mary C. Scholes, Sydafrika (ledamot av vår svenska Lantbruksakademi) med medarbetare. Det finns en underrubrik: ”Modern agriculture diminishes the diversity of soil biota, thereby reducing long-term soil fertility”. Emellertid har hon en mycket insiktsfull slutkläm: ” ..it is not possible to feed the current and future world population with a dogmatically organic approach to global agriculture, nor would such an approach avert climate change, spare diversity or purify the rivers, given the large additional area it would require…”

Hon forsätter med att trycka på att vi måste utnyttja våra kunskaper om markkemi och gödsling, om bioteknologi och biologi för att skapa jordbrukssystem som är både hållbara, miljöriktiga och effektiva.

Vad det känns bra att det är just med det målet vi jobbar.

Vi har nu haft två workshops om Hållbar Intensifiering. Mycket stimulerande. Vi kan konstatera att de jordbrukare vi mött är mycket progressiva och utvecklingsinriktade, men också intresserade både teoretiskt och praktiskt, av hållbarhet och biologisk mångfald. Det har vi dokumenterat i frågeformulär.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: