Hungerns planet

En bok av Lester Brown.

Författaren är en välkänd och välrenommerad auktoritet. Han här sammanställt en rad fakta och utvecklingstendenser som i sig är kända, men när de samlas ihop blir slutsatsen skrämmande. Hungerns planet är här inte än. Kan vi hindra att den kommer?

Vi har nu matreserver för ca 70 dagar globalt. Det betyder ju ungefär att om skördar och produktion minskar med mer än 20% räcker inte maten.

Befolkningen växer, framför allt i de delar som har det sämst. Nigeria och Pakistan väntas t ex ungefär fördubbla sin folkmängd till 2050.

I många delar av världen ökar köttkonsumtionen vilket kräver mer resurser.

Markförstöringen är betydande. På en tredjedel av världens jordbruksareal eroderas matjorden snabbare än den hinner nybildas.

Vatten överutnyttjas, reserver sjunker. Jordbrukets bevattning kan inte upprätthållas i nuvarande omfattning.

Varmare klimat ger sjunkande skördar. Dels har värme direkt skördesänkande effekt i området en bit över 30 grader, dels kommer torkperioder och annat extremt väder ge skördeförluster.

Vår civilisation är inte grundad på sådant som ger BNP (ekonomi). Den är faktiskt grundad på matjorden också i vår tekniska och ekonomiska värld.

Vad göra? Var och en av de faktorer som nämnts ovan kan man arbeta med, alltifrån befolkningstillväxt till klimatpåverkan. Det presenteras en åtgärdslista som hamnar på 187 miljarder dollar årligen. Det är mycket pengar, det är ca 15% av världens militärutgifter

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: