Kor och klimat

Efter en hel del beräkningar med Odlingsperspektiv fick jag underlag för följande. som blev en insändare i Smålandsposten. Fick gillande åtminstone av grannen Roland.

2015-07-17 Göte Bertilsson

Kor och klimat, inte så svart eller vitt, särskilt inte i Småland

Kor ger ifrån sig metangas, och den har betydande klimatpåverkan. De ingår i ett system där mark producerar det ”gräs” som korna behöver. Vallar med gräs är bra för marken och de kan binda kol och därmed minska klimatpåverkan. Det måste ses tillsammans.

Diskuterar vi fördelar och nackdelar måste vi jämföra med något.  Oavsett hur vi gör med korna finns ju marken kvar. För klimatet är skog, både planterad kulturskog och ren förbuskning bäst. Men skulle vi alltid välja det finns det inget rum för oss själva. Energiskog är också bra, så länge som andra försörjer världen. Men då får ju andra de utsläpp vi slapp och det är till föga nytta globalt.

Hur blir det egentligen om en mjölkgård i Småland säljer korna, plöjer upp vallar och odlar spannmål i stället?

Vallar är bra för mark och mull, det vet nog de flesta. Mull – det är kol i marken. Om vi slutar med vall börjar marken släppa ut kol (som koldioxid) i stället för att ansamla. Och dessa utsläpp av koldioxid från marken ökar ju högre mullhalten är. Vid höga mullhalter kan det orsaka större klimatskada än metanet från korna.

Vid mullhalter högre än genomsnittet i Sverige (2,7% kol) är det bättre klimatmässigt att fortsätta producera mjölk än att plöja upp vallarna och odla spannmål.  

Ett tryck för att minska koantalet av klimatskäl kan slå i motsatt riktning på många jordar, särskilt i mellanbygder där mullhalten ofta är högre. Samtidigt finns det där stora värden för landskapsmiljön. Det finns all anledning att uppmuntra den typen av produktion.

Däremot finns det alla skäl att reagera mot många typer av intensivuppfödning av djur. Det har  dagarna blivit grönt ljus för import av antibiotikakött från USA. En katastrof. Direktiven för WTO borde ses över.

På sikt bör vi få fram hållbara kombinationer av vegetabilieproduktion och bioenergi. Det går redan med dagens kunskap, men det måste byggas struktur för detta. Och klimatfrågan är akut.

Göte Bertilsson

Åryd

(Agr Dr, Ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien)

0470 774410

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: